Amerikai Sas / American Eagle érme

"E pluribus Unum" - "A sokból egy lesz" olvasható az amerikai befektetési érméken, amely nemcsak az amerikai szimbólumokat használja grafikájában, de az államok egységét megjelenítő csillagokat is ábrázolták rajta.

Az Amerikai Sas 1986 óta hivatalos amerikai befektetési érme, amely a befektetési nemesfémek tartására vonatkozó törvény 1985-ös módosítása után került ki az Egyesült Államok pénzverdéjéből. Már 1986-ban kibocsájtották az arany és az ezüst változatot is.

Az Amerikai Sas (American Eagle) érme grafikája

Az aranyérme

Amerikai Sas befektetési aranyérme

Az érme fejoldalán August Sain-Gaudens sétáló Szabadság nőalakja látható, lobogó hajjal, fáklyával a jobb kezében és egy olajággal a bal kezében,  bal oldalt háttérben a Capitolium épületével.

Az érme hátoldalán Miley Busiek szobrászművész alkotása látható, a hím sas karmai között olajággal, amint a fészekben ülő nőstény és a fiókák fölé száll. Mellette a felirat: "E pluribus Unum" - A sokból egy lesz. Az érmén megjelennek a csillagok is, amelyek az Amerikai Egyesült Államok alapító államait szimbolizálják.

Az ezüstérme

Az érme mindkét oldalát hasonló motívum díszíti, mint az arany változat esetében, a Szabadság nőalakot és a sast azonban más-más művészek alkották meg.

Az ezüstérmén a sétáló Szabadság nőalak a naplemente felé sétál, leplén csillagokkal és sávokkal, kezében babérral és tölggyel, melyek a polgári és katonai dicsőséget szimbolizálják.

Az érme hátoldalán John Mercati munkája látható: sas címerrel, karmaiban olajággal és nyilakkal. Csőrében szalagot tart, amelyen az "E pluribus Unum" - A sokból egy lesz felirat olvasható.

Az Amerikai Sas befektetési aranyérme változatai

Az Amerikai Sas aranyérmét tized, negyed, fél és 1 unciás változatokban gyártják, aranytartalmát az USA kormánya garantálja. Törvény szerint az aranynak amerikai forrásból kell származnia, amelyet ezüsttel és rézzel ötvöznek, hogy kopásállóbb legyen. Az egyes fémek pontos aránya meghatározott, ezt nevezik korona aranynak. Az USA-ban ez 22 karátnak felel meg.

Az Amerikai Sas proof érme

Az ezüst érme úgynevezett proof változatban készül, ami speciális pénzverési eljárást jelent. A pénzverés során a fémet többször ütik az adott formával, miáltal sima felületei tükörfényesek lesznek, a kiemelkedő grafikai részek pedig szinte lebegni látszanak.

 

Cégünk a következő Amerikai Sas érméket forgalmazza:

 

 

Források: