Befektetési arany

Gazdasági válság idején különösen nagy jelentősége van a nemesfém befektetésnek, így az egyik legrégebben használt nemesfémnek, az aranynak.

A befektetési arany

A befektetési arany biztos beruházás, amely fizikai formában biztonságot, szabadságot és függetlenséget jelent a beruházónak.

Mi a befektetési arany?

Olyan nemesfém, amely nagy tisztasággal illetve finomsággal rendelkezik, amelyet minden időben értékesíteni lehet. Leginkább tömb (más elterjedt kifejezéssel rúd), érme vagy lap formájában készül.

Mikor érdemes aranyba fektetni?

Békeidőben, inflációs vagy deflációs időben befektetésként érdemes aranyat vásárolni, amelyet bármilyen gazdasági krízis idején vagy háborús időben ingó- vagy ingatlan vagyontárgyra, élelmiszerre lehet elcserélni vagy eladni és más valutára vagy pénzre cserélni.

Mennyit érdemes aranyba fektetni?

A megtakarításunk 1/3-át nemesfémbe, illetve aranyba, 1/3-át ingatlanba érdemes fektetni, illetve 1/3 legyen készpénztartalék formájában békeidőben. Krízisek kezdetén már ajánlatos nemesfémbe fektetni a megtakarításainkat.

Az aranybefektetés előnyei:

a  befektetési arany fizikai formáljában minden időben biztos fedezetet jelent a befektető számára

  • a fizikai forma minden időben és korban biztos fedezet
  • országoktól független befektetés, bárhol készpénzzé tehető
  • eladható és vehető, bármikor likvid tőkévé, pénzzé tehető
  • bármilyen hosszú távon értékálló, tekintve hogy a Föld aranykészletei végesek, így az egységnyi arany ára felfelé megy

Miért invesztáljunk befektetési aranyba vagy befektetési ezüstbe a pénzünket?

Legyen szó érmébe, tömbökbe történő beruházásról, maga a befektetés jó alternatívát jelent a bankok ajánlataival szemben. Aki befektetési aranyat vagy befektetési ezüstöt tartalékol nemigen veszíthet. Akármekkora az infláció vagy defláció, akár válság van, akár háború vagy béke, a nemesfém folyamatosan értékálló és bármikor átváltható pénzre vagy más értékekre.

Milyen minősítései vannak a befektetési aranynak?

Hasonlóan az aranyékszerek minősítéséhez, a befektetési arany tisztaságát is a karát jelzi.

A befektetési ékszeraranynak 8, 14, 18 vagy 22 karátos minősítése van.

A befektetési aranynak  három kilences=999 vagy négy kilences=999,9%-os, amely 24 karátnak felel meg. Léteznek olyan befektetési arany érmék amelyek keményebbre vannak ötvözve, mint például a Krügerrand vagy az  American Eagle aranyérmék. Ezek a befektetési érmék fizető eszközként szolgálnak.

Ázsiában és Indiában 22 karátos ékszert vásárolnak az emberek befektetési arany gyanánt, amely nyugdíj és betegbiztosításként szolgál a jövőre nézve.

Mi a különbség a törtarany és a befektetési arany között?

A tört arany különböző karátszámú vagy finomságú nemesfém ékszer vagy használati tárgy . A befektetési arany magas finomságnak és kritériumnak felel meg, mint például a londoni Good Delivery minősítés.

Hol vásároljak befektetési aranyat?

Befektetési aranyat javasoljuk a hiteles kereskedőnél, hiteles cégnél vásárolni, akik szaktudással rendelkeznek, és megfelelő tanácsokkal látják el a befektetőket illetve vásárlókat.

Az arany vásárlása során azért is fontos körültekintően eljárni, mert a befektetési érméket és tömböket is - szinte természetesen - hamisítják. A hamis érmék felismerésére vannak módszerek és eszközök, de semmi sem olyan biztos, mint a megbízható forrás.

Hogyan lehet eladni befektetési aranyat?

A befektetési aranyat bármelyik kereskedőnek vagy magánszemélynek el lehet adni, illetve a mi cégünkön keresztül is lehet értékesíteni vagy visszavásárolni.Természetesen a mi befektetési aranytermékeink megfelelnek a Good Delivery minősítésének, világszerte értékesíthetők a napi tőzsdei árfolyam függvényében.

Miért vásárolnak az ügyfelek befektetési aranyat?

Korábban csalódtak a különböző befektetésekben (részvények és egyéb pénzpiaci befektetések), a befektetési aranyat ezzel szemben bárhol, bármikor eladhatják mivel értékálló befektetés és hosszú tárvon is megőrzi értékét.

Az ingatlan vagy a részvénybefektetés nagy rizikóval jár a mai inflációs - deflációs időben, a készpénzben, vagy a bankban lekötött készpénzről nem is beszélve. Az ingatlanok megadóztatása felemészti a nyereséget, valamint problémás lehet a bérbeadás túlkínálat esetén.

A befektetési arany tárolása

A nálunk vásárolt befektetési aranyat tárolhatjuk otthoni széfben vagy különböző pénzintézeteknél bérelhető széfben. Ügyfeleinknek javasolni tudunk széfszolgáltató céget, ahol a vásárolt befektetési arany biztonságosan tárolható.

Az arany tömböket a hozzájuk adott tokban, az arany érméket a dobozban kell tárolni.

Kik vásárolnak befektetési aranyat?

Cégek és magánszemélyek egyaránt vásárolhatnak befektetési aranytömböt vagy aranyérmét.

A cégek vagy vállalkozások tőkebefektetésként vásárolnak befektetési arany -, ezüssttömböt, érmét. Tarthatjuk bármely devizában a cégünk tőkéjét, de akkor számolni kell azzal, hogy egy esetleges válság idején elértéktelenedik a cég vagyona. 

A befektetési arany ÁFÁ-ja

A befektetési arany  ÁFA mentes világszerte. A nálunk vásárolt befektetési ezüstöt, amely volatirisebb az aranynál, mindössze 7% ÁFA terheli. Vállalkozások esetén még ez a 7% - os ÁFA  költség is megtakarítható, amennyiben a vállalkozás rendelkezik európai uniós adószámmal.