Az arany mint befektetés

Nemesfémbe az összes befektetés 30%-át érdemes fektetni. A befektetési nemesfém klasszikusa az arany.

Az összes nemesfém közül a legnépszerűbb befektetési célú fém az arany, amely infláció, háborús helyzetek, elszabaduló államadósság, valutaválság idején nyújt védelmet a tulajdonosa számára. 

Hogyan alakult az arany ára az elmúlt 40 évben?

arany árfolyam a dollárhoz képest

Az arany árának alakulása

Ha áttekintjük az arany árának alakulását 1973-tól a dollárhoz viszonyítva, láthatjuk, hogy egy akkori befektetés értéke mára több mint 1000%-os hasznot jelent:

Milyen tényezők befolyásolják az arany árát?

Az arany egyrészről vagyontárgy, amelyet viszonylag könnyű tárolni, adni-venni, másrészről pedig olyan nemesfém, amelyre tőzsdei kötések születnek. A történelem során eddig kibányászott arany túlnyomó része ma is hozzáférhető formában van: aranytömbökben, aranyérmékben és a tömeggyártásból kikerült ékszerekben, amelyek akár vissza is vihetők az aranypiacra. Az eddig kibányászott arany beleférne egy 20,2 m élhosszúságú kockába.

Az éves aranykitermelés 2/3 részét az ékszeripar használja fel. A kitermelés 12%-a ipari, orvosi és fogorvosi célokra kerül felhasználásra. Az elmúlt években a feltörekvő gazdaságokban élénkült meg leginkább az arany iránti kereslet. 

Az arany árát több tényező is befolyásolja:

  • a központi bankok és Nemzetközi Valutaalap stratégiája és árfolyampolitikája
  • a pénzügyi bizonytalanság szintje
  • az ékszeripar és más iparágak kereslete
  • régi aranyékszerek újrafelhasználásának (recycling) szintje
  • tőzsdei ügyletek (úgynevezett short kötések)
  • háborúk, nemzeti krízishelyzetek

Milyen formában lehet aranyba fektetni?

Fizikai formában befektetési aranytömb és aranyérme formájában vásárolható arany, míg értékpapír formában lehetőség van az aranypiacokra vonatkozó befektetési alapokba (ETF - Exchange Traded Fund) fektetni szabad pénzeszközeinket.

befektetési aranytömb (aranyrúd, arany lapka)

A befektetési célú aranyvásárlás leghagyományosabb módja az aranytömb, aranyrúd vagy arany lapka vásárlása. Vannak országok, ahol a nagyobb bankok forgalmaznak aranytömböket, más országokban pedig erre szakosodott kereskedőktől lehet aranytömböt vásárolni. 

hologram

A befektetési aranytömbök különböző méretekben készülnek. Létezik 12 kg-os (400 troy unciás) tömb, de nagyon népszerűek a világban az 1 kg-os tömbök is. (Cégünk az 5 grammostól az 1 kg-os tömbig forgalmaz aranytömböket.)

A nagyobb aranytömbök esetében előfordulhat részleges hamisítás is, amikor wolfram tartamú üreget képeznek az aranytömb belsejében. Az ilyen hamisítás ellen a legegyszerűbben úgy lehet védekezni, ha Good Delivery minősítésű aranytömböt vásárol a befektető, ugyanis ezt a minősítést a londoni aranypiac szereplői csak a jól ellenőrizhető és ellenőrzött gyártóknak ítélik meg.

Az aranytömb hamisítás és másolás elleni küzdelem egyik eszköze például az egyedülálló holografikus technológia is, amelyet a svájci Argor - Heraeus használ. (Kinebar)

befektetési aranyérme

A legáltalánosabb módja az arany birtoklásának az aranyérme - ha befektetési céllal történik. A numizmatikai érmékkel szemben - amelyeknek árát a kereslet-kínálat szabályozza - a befektetési aranyérmék árát leginkább aranytartalmuk, súlyuk befolyásolja, kisebb részben az irántuk megnyilvánuló kereslet.

A legszélesebb körben használt befektetési aranyérme a Krugerrand, amelyből 1,400 tonna van forgalomban. Népszerűek még például a Bécsi Filharmónikusok, az osztrák 100 Corona, a kanadai juharlevél, a kínai aranypanda, a lajosarany (Louis d'Or), és az amerikai aranysas.

Az aranyérme hamisítás igen elterjedt, aranylemezzel borított ólom az "aranyérme" anyaga.

 

Felhasznált forrás: Wikipedia