Ezüst ára, arany ára - 2013

Az elmúlt tíz évben a nemesfém árának alakulását buboréknak nevezi a közvélemény. A tanulság azt mutatja, hogy a nemesfémek megfelelő védelmet nyújtanak az infláció ellen.

A nemesfémek közül az ezüstöt nevezhetjük jelenleg a feljövő csillagnak.

Az ezüst és az arany ára a 70-es évektől

A hetvenes években megtízszereződött az olaj ára, az aranyé hússzorosára, az ezüstté pedig negyvenszeresére emelkedett.

A nyolcvanas években nagy volt a félelem egy hiperinflációtól és az elkövetkezendő húsz évben mivel az alapkamatok le lettek szorítva, nyugalom köszöntött be a nemesfém piacára. Japán részvények lettek érdekesek a nyolcvanas években, az amerikai részvények pedig a kilencvenes években. 2000-től az internet lett érdekes.

Az ezüst árváltozás 2003-tól

Az arany iránt sem volt nagy érdeklődés az elmúlt években, de az ezüstre még annyira sem. 2003-tól megkezdődött a nemesfémárak galoppozása a csillagos égig.

Elsősorban az ezüst megközelítette az 50 dolláros határt. 2003-2004 tavaszáig majdnem 80% - ot emelkedett az ezüst ára, míg 2005 szeptemberétől 2006 májusáig az ezüst ára mintegy 130% - kal emelkedett.

2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig ismét 92% - kal emelkedett az ára az ezüstnek. Az ezüstár korrekció után, 2008 novemberétől 2010 szeptemberéig ismét mintegy 130% - kal emelkedett az ezüst ára a tőzsdén. 2010 februárjától folyamatosan emelkedett az ezüst ára és 2011 májusán ismét megközelítette az 50 dolláros árat.

Összesen mintegy 190% - os áremelkedése volt az ezüstnek ebben az időszakban.

Megfigyelhető, ha az ezüstbánya részvények ára lecsökken, akkor a következő hónapban felmegy az ezüst ára, ugyanakkor ha az ezüstbányák részvényei emelkednek akkor az ezüst ára csökken a tőzsdén.

Mi várható 2013-ban? Hogyan fog változni az ezüst és az arany ára?

2013 - as évre prognosztizálhatunk egy 80% - os ezüst áremelkedést, amennyiben figyelembe vesszük a múlt ciklikus áremelkedését. Ebben az esetben a 46 dollárt eléri az ezüst ára.

Ha az elmúlt három év árciklikus emelkedését vesszük figyelembe, ami mintegy 190%, akkor az ezüst ára eléri a 75 dollárt.

Nagy lehetőségét látjuk az ezüst áremelkedésének a 2013 - as évre 70 dolláros árat is elérheti, ha figyelembe vesszük az előző évek ciklikus áremelkedését.

Ezüstrészvények vásárlása esetén - ellentétben a fizikai ezüsttel - az állam részéről betekintés van az invesztícióra, és a részvényeket megadóztathatja. Az opciós részvényeknél nagy hozamlehetőség adódhat, de ellenkező esetben ugyanolyan nagy mértékű lehet a veszteség, és a befektetett összeg teljes elvesztését is elszenvedhetjük. Az opciós ezüstrészvények hátránya ugyanúgy fennáll mint az ezüstbányák részvényeinél, mert az állam megadóztatja. A tőzsdekrach esetén értéktelenné válnak az ezüstrészvényeink.

James Turk - a Gold Money befektetési szakemberének-  nyilatkozata:

" hogy az év vége előtt még csúcsárakat várhatunk az ezüsttől a tőzsdén. "

John Hathaway - aranypiaci elemző - nyilatkozta:

" az arany ára robbanásszerűen fog mozogni. "

Adam Hamilton véleménye szerint:

" új kezdete lesz egy ezüstár fellendülésének az idén. "