Juharlevél / Maple Leaf érme

Kanada hivatalos befektetési érméje számos változatban készült el 1979 óta. Alapgrafikája azonban nem változott: a szimbolikus juharlevél és II. Erzsébet portréja díszíti az érméket.

A Kanadai Juharlevél befektetési aranyérme Kanada hivatalos érméje, a Királyi Kanadai Pénzverdében készül.  Különlegesen nagy tisztaságú aranyérme: .9999 finomságú, 24 karátos arany, de készült már .99999 ("öt kilences") finomságú érme is belőle. Gyártásához kanadai aranyat használnak.

1979-ben vezették be a piacra. Abban az időben az egyetlen befektetési aranyérme a Krugerrand volt, amely a Dél-Afrikát sújtó apartheid ellenes bojkott miatt nem volt széles körben hozzáférhető. 1979 és 1982 között .999-es aranytartalommal készült.

Milyen méretekben készül a Juharlevél aranyérme?

Az érmék huszad, tized, negyed, fél és 1 unciás, 24 karátos kivitelben készülnek. 

A vonatkozó kanadai törvények értelmében legális fizetőeszközök, névértékük 1, 5, 10, 20, és 50 dollár.

2007-ben készítettek egy arany Juharlevél érmét 100 kg-os változatban, amelyet a kanadai pénzverde először reklámcélú érmének szánt - támogatandó a 99.999 százalékos finomságú érme bevezetését. Azonban annyira nagy volt az érdeklődés az óriási érme iránt, hogy többet is gyártottak belőle. 

A Juharlevél befektetési aranyérme grafikája

Az érme egyik oldalán Kanada szimbóluma, a juharlevél látható. A másik oldalon II. Erzsébet arcképét jelenítették meg. Érdekessége, hogy a királynőt 3 különböző életkorában mintázták meg: 39, 64 és  - 2005-től - 79 éves korában.

Az érme számos különböző változatban készült: jubileumi kiadásokban, színes grafikával, hologramos változatokban. Anyagát tekintve létezik ezüst, platina, palládium és úgynevezett bi-metal változat is. 

 

Cégünk a következő Juharlevél befektetési érméket forgalmazza:

Források: