Krugerrand / Krügerrand érme

A legnépszerűbb, legszélesebb körben forgalmazott befektetési aranyérme. Elnevezésében két írásmód létezik: ismerik Krugerrand és Krügerrand néven is.

1967-ben kezdték el a Krugerrand befektetési aranyérme verését a Dél-Afrikai Köztársaságban, a Rand Refinery pénzverdében. Ez volt az első 1 unciás aranyérme, amelyet kifejezetten befektetési célokra szántak. 1980-ig a világ aranyérme forgalmának 90%-át a Krugerrand érme tette ki.

Mit jelent a Krugerrand?

Krugerrand aranyérme

A Krugerrand szó két részből tevődik össze. Paul Kruger a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke volt, és a búr ellenállás alakja - így neve adja a Krugerrand érme nevének első részét. A név második részének, a rand-nak a jelentését több magyarázattal is alátámasztják. Az egyik szerint a dél-afrikai pénznemre, a rand-ra utal, míg más források szerint az aranylelőhelyként ismert Witwatersrand nevű hegység nevéből került az érme megnevezésébe.

Krugerrand vagy Krügerrand?

Német nyelvterületen inkább Krügerrand az érme neve talán az egyszerűbb kiejtés miatt. Annyiban nem tévednek nagyot a németek, hogy Paul Kruger ősei között németek is voltak.

A Krugerrand érme története

A Krugerrand aranyérmét 1967-ben vezették be a piacra, olyan érmeként, amelyet befektetési arany termékként magánszemélyek is birtokolhattak. Eltérően a többi befektetési aranytól, a Krugerrandot fizetőeszköznek is szánták. Éppen emiatt fémötvözetként, réz és arany felhasználásával verték. Bizonyos források szerint ennek az volt az oka, hogy a dél-afrikaiak szerettek volna amerikai állampolgároknak is értékesíteni, ami viszont egy 1917-es törvény miatt lehetetlen volt. Ennek értelmében amerikai állampolgárok nem birtokolhattak befektetési aranyat, "valódi" fizetőeszköz érméket viszont igen. Így ráírták az aranytartalmat, miáltal a Krugerrand törvényes fizetőeszközként is használhatóvá vált.

Sok nyugati országban az 1970-es és 80-as években importja illegális volt a dél-afrikai apatheid elleni tiltakozásul. 

1980-ban vezették be a 1/2 unciás, a negyed unciás és a tizedunciás aranyérme variációt.

A Krugerrand grafikája

Vándorantilop (springbok)

Az érme egyik oldalát Paul Kruger arcmása díszíti, másik oldalán Dél-Afrika jellegzetes állata, a vándorantilop (springbok) látható. Paul Kruger képmását Otto Shultz készítette eé egy másik érmére, és szignálta is OS rövidítéssel. Miután az OS jelentése Afrikaans nyelven ökör, így a Krugerrand-on ez érthető okokból nem szerepel...

A vándorantilopot Coert Steynberg szobrászművész mintázta meg. 

Készítenek úgynevezett proof érmét is a Krugerrandból, amelynek felszíne különbözik a befektetési érmétől. (Ennek különböző a megmunkálása, az érme szélén 220 fogazás található, míg a befektetési aranyérmén 160.)

Mennyit adtak el a Krugerrand érmékből?

Az érmét készítő Rand Refinery honlapján található információ szerint 48 millió darabot értékesítettek eddig a Krugerrand érmékből. (2012-es adat)

Hogyan ismerhető fel a hamis Krugerrand?

Mint minden érmét, és különösen aranyérmét, a Krugerrand is számtalanszor vált célpontjává a hamisítóknak. A hamis Krugerrand ellen legjobban úgy védekezhet, ha megbízható forrásból vásárol - ellenőrizhető, megbízható szakmai múlttal rendelkező cégtől. 

A Krugerrand aranyérme eredetisége viszonylag egyszerűen ellenőrizhető, ha precíziós eszközökkel lemérjük súlyát, átmérőjét, vastagságát. Készült olyan eszköz is, amely segít ebben az ellenőrzésben.

 

Detects fake gold coins

Sajátos, hogy még ezt a kis eszközt is hamisítják! 

 

Cégünk kétféle Krügerrand aranyérmét forgalmaz,

 

Felhasznált források: